Διάστημα/ Αστρονομία, Εξοπλισμός, Τεχνολογία

Αποστολή της ΝΑSΑ σε αστεροειδή με τροχιά πιθανής σύγκρουσης με τη Γη.

Συντάκτης: Λευτέρης Ρήγας, Δημοσίευση: 11/08/2010

Επιστήμονες της ΝΑSΑ σχεδιάζουν να στείλουν ένα ειδικό διαστημικό σκάφος στον αστεροειδή 1999 RQ-36 ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά πιθανής σύγκρουσης με τη Γη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπάρχει μία στις 1.000 πιθανότητες σύγκρουσης του αστεροειδoύς, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 500 μέτρα, με τον πλανήτη μας πριν από το 2200. Μάλιστα η ανάλυση της τροχιάς του αστεροειδή δείχνει ότι η ημερομηνία της πιθανής σύγκρουσης είναι η 24η Σεπτεμβρίου του 2182. Μια τέτοια σύγκρουση θα προκαλούσε έκρηξη αντίστοιχη με εκείνη εκατοντάδων πυρηνικών βομβών.

Η αποστολή θα λάβει δείγμα του ουράνιου σώματος με στόχο να γίνουν καλύτερες προβλέψεις για τους μελλοντικούς… σκοπούς του ταξιδιού του. Το διαστημικό σκάφος εάν πάρει το πράσινο φως από τη ΝΑSΑ θα ξεκινήσει το ταξίδι του το 2016.

Η αποστολή που ονομάζεται ΟSΙRΙS-RΕΧ (Οrigins Spectral Ιnterpretation Resourse Ιdentification Security Regolith Εxplorer) είναι μία από τις δύο φιναλίστ σε έναν διαγωνισμό της ΝΑSΑ (η δεύτερη αποστολή που έχει φθάσει στην τελική ευθεία αφορά ένα ταξίδι στην Αφροδίτη). Ο νικητής θα γίνει γνωστός το επόμενο έτος.

Η ΝΑSΑ έχει ήδη κατατάξει τον RQ36 στην κατηγορία των πιθανών επικίνδυνων αστεροειδών καθώς περνά σε απόσταση περίπου 450.000 χιλιομέτρων από τη Γη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αστεροειδής αυτός περιέχει υλικά που έχουν παραμείνει ανέπαφα από την αρχή του ηλιακού συστήματος ως σήμερα.

Πηγή: tovima.gr, Pyles.tv

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s