Εφεραν στο φως την πόλη-«φάντασμα»

Τα ερείπια της αρχαίας συριακής πόλης Κάτνα έφερε στο φως η σκαπάνη Γερμανών αρχαιολόγων. Στις μεσογειακές ακτές της αρχαίας ανατολής, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από την Κύπρο, βρίσκονται τα θεμέλια μιας εκ των μεγαλύτερων πόλεων της Εποχής του Χαλκού, με έκταση ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Τρεις ομάδες αρχαιολόγων από την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Συρία, με επικεφαλής τον Γερμανό Πίτερ Πφέλτσνερ, προσπαθούν να απελευθερώσουν από τη σκόνη την αρχαία πόλη-«φάντασμα» και να φέρουν στο φως τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της, μεταξύ των οποίων ένα πανύψηλο παλάτι με πρόσοψη 150 μέτρων. Οπως λένε οι ειδικοί, κάποιες από τις αίθουσές του είναι μεγαλύτερες και από γήπεδα τένις, ενώ οι περισσότερες διαθέτουν τοιχογραφίες με θέματα από τη θαλάσσια ζωή και τη φύση. Καμιά τους, ωστόσο, δεν έχει πόρτες.

Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τους αρχαιολόγους ωστόσο, είναι ότι στα κελάρια του παλατιού βρέθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί γένους αρσενικού. Μεταξύ των ευρημάτων είναι και μια αρκετά μεγάλη συλλογή πολύτιμων αντικειμένων, γνωστή και ως «τα κοσμήματα της Κάντα», μέρος της οποίας θα αρχίσει να εκτίθεται σε χώρες του εξωτερικού, με πρώτη τη Γερμανία και συγκεκριμένα το Μουσείο της Στουτγάρδης, στα μέσα Οκτωβρίου. Οι ανασκαφές των αρχαιολογικών συνεργείων αναμένεται να συνεχιστούν για πολλούς ακόμη μήνες.

Πηγή: Espressonews.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s