Μυστήριο, με την απότομη μείωση του αριθμού των φιδιών παγκοσμίως!

Συντάκτης: Μαρία Ραγκούση, Δημοσίευση: 25/09/2010

Ηταν το 1998 όταν ορισμένα είδη φιδιών άρχισαν να μειώνονται ξαφνικά, χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία. Οι επιστήμονες, προσπάθησαν τότε να εντοπίσουν κάποιο γεγονός που μπορεί να προκάλεσε την μυστηριώδη εξαφάνιση, αλλά το μόνο που παρατήρησαν ήταν οι αυξημένες θερμοκρασίες λόγω του «Ελ Νίνιο».

Από τότε μέχρι και σήμερα, αρκετοί πληθυσμοί φιδιών σε όλο σχεδόν τον κόσμο, συνεχίζουν να  εμφανίζουν σημαντική μείωση. Είναι πιθανό το φαινόμενο να οφείλεται σε κάποια ασθένεια, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση των βατράχων, που εξαφανίζονταν εξ αιτίας μόλυνσης από μύκητα.

Τι έδειξε επιστημονική έρευνα

Μία από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες πάνω στο θέμα, είναι αυτή του Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας της Βρετανίας, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Ρίντινγκ. Οι ερευνητές εστίασαν την μελέτη τους σε οκτώ είδη φιδιών και συμπέραναν ότι σχεδόν όλα παρουσιάζουν την ίδια μείωση στον πληθυσμό τους, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική περιοχή που βρίσκονται!

Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι πρέπει να υπάρχει κάποια κοινή αιτία που τα οδηγεί σε εξαφάνιση, όπως η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή των οικοσυστημάτων, η έλλειψη τροφής, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι ασθένειες.

Τα θηλυκά μειώνονται με ταχύτερους ρυθμούς!

Σύμφωνα με την έρευνα τα θηλυκά φίδια εξαφανίζονται με ταχύτερο αριθμό από τα αρσενικά. Συνολικά 11 από τους 17 πληθυσμούς φιδιών των οκτώ αυτών ειδών, που ζουν σε  χώρες  όπως η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστραλία κλπ., έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, σε ποσοστό μέχρι και 90%.

Οι επιστήμονες ανησυχούν!

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «ανησυχητικό» το φαινόμενο αυτό, ενώ τους προβληματίζει πολύ το γεγονός ότι παρατηρείται ακόμη και σε προστατευμένες περιοχές. Οι πύθωνες, και οι οχιές βρίσκονται ανάμεσα στα φίδια που φαίνεται να μειώνονται, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ισορροπία πολλών οικοσυστημάτων και «αλυσίδων» τροφής.

Πηγή: Pyles.tv

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s