Βρέθηκε η ατόλη της χιλιετίας!

Συντάκτης: Μαρία Ραγκούση, Δημοσίευση: 06/07/2010

«Ατόλες», ονομάζονται oι κοραλλιογενείς νησίδες, σε σχήμα δαχτυλιδιού, οι οποίες περικλείουν μία λιμνοθάλασσα.

Πρόκειται για νησιά με χαμηλό ύψος, αφού το επίπεδό τους μόλις που ξεπερνά την επιφάνεια της θάλασσας, και τα συναντάμε κυρίως στον Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό.

Μία τέτοια ατόλη, εντόπισαν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγο κοντά στο μικρό νησί Κιριμπάτι, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η «ατόλη της Χιλιετίας» όπως την ονόμασαν, διαθέτει ένα μοναδικό θαλάσσιο οικοσύστημα  με το ποσοστό των ζωντανών κοραλλιών του λευκού υφάλου να αγγίζει το 100%!

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο Livescience. com, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα!  Η σπουδαιότητα της ανακαλυψης  έγκειται στο γεγονός ότι, οι λευκοί ύφαλοι καλύπτουν μόλις το 1% των ωκεανών του πλανήτη και σε αυτούς ζουν σπάνια είδη θαλάσσιων οργανισμών, κοράλλια, γιγάντια κοχύλια και άγνωστα ψάρια!

Η συγκεκριμένη ατόλη κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστη από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση, χάρη στο σημείο που βρίσκεται, «στη μέση τού πουθενά», όπως χαρακτηριστικά λένε οι ειδικοί. Ελπίδα της ερευνητικής ομάδας είναι να παραμείνει ο άνθρωπος μακριά από το «πρωτόγονο» αυτό περιβάλλον, γιατί μόνο έτσι θα συνεχίσει να αποτελεί έναν παράδεισο βιοποικιλότητας!

Pyles.tv

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s