Αγωγός νερού των Μάγιας, ηλικίας 1400 ετών!

Συντάκτης: Μαργαρίτα Τζαγκαράκη, Δημοσίευση: 27/08/2010

Ο ανθρωπολόγος Kirk French και ο πολιτικός μηχανικός Christopher Duffy από το πανεπιστήμιο Penn State, της Πενσυλβάνιας, ανακάλυψαν έναν αγωγό νερού που είχε σχεδιαστεί για να εφοδιάζει την πόλη Παλένκε (Palenque) στο νότιο Μεξικό, πριν από 1.400 χρόνια περίπου.

«Οι Μάγιας υπήρξαν σπουδαίοι αρχιτέκτονες. Έχουμε δει αρκετά δείγματα της δουλειάς τους. Έφτιαξαν πυραμίδες, ναούς και πολλά κτίρια που στολίστηκαν με κομψά σχέδια. Όμως τώρα βλέπουμε ότι υπήρξαν και σπουδαίοι μηχανικοί, κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί» ανέφεραν οι δύο Αμερικανοί επιστήμονες στην έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Archaeological Science.

Η υδάτινη πόλη των Μάγιας.

Η πόλη Palenque, στο νότιο Μεξικό, στα βορειοανατολικά του κράτους των Τσιάπας (Chiapas), έχει χαρακτηριστεί σμαραγδένια ζούγκλα κι αυτό γιατί συνδυάζει μία τεράστια αρχιτεκτονική των Μάγιας, με μία ακατέργαστη, μυστηριώδη ατμόσφαιρα που συναρπάζει τον κάθε επισκέπτη. Μία πόλη γεμάτη αρχαίους ναούς, περίπου 1.500 στον αριθμό, σπίτια, παλάτια και πολλά κτήρια. Περίπου 6.000 Μάγιας έζησαν εκεί, την περίοδο 100-800 μ.Χ.

Οι αρχαίοι Μάγιας ονόμαζαν αυτήν την πόλη «Λακάμχα» ή «Μεγάλο Νερό» εξαιτίας των πλωτών διαύλων, των 56 πηγών και των καταρρακτών μήκους εκατοντάδων μέτρων που «φιλοξενούσε». Η ονομασία της πόλης αποτέλεσε και το κίνητρο για τους ανήσυχους ερευνητές να κατευθυνθούν προς το Παλένκε.

Η ομάδα του Dr French, μελέτησε το αρχαίο συγκρότημα του Παλένκε, και βρέθηκε μπροστά σε μια πρωτόγονη ανακάλυψη: Στο υπέδαφος της χαμένης πόλης, υπήρχε ένα  υπόγειο κανάλι νερού, ένα υδραγωγείο μήκους 67 μέτρων το οποίο σε αντίθεση με τά άλλα κανάλια της κεντρικής πλατείας της πόλης, είχε μία κατεύθυνση κατηφορική και ήταν αρκετά στενό. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το νερό θα έβγαινε από τον αγωγό με αρκετή πίεση.

Στο βίντεο παρουσιάζονται τα πέτρινα κανάλια που είχαν δημιουργήσει οι Μάγιας και οι μελετητές πιστεύουν πως χρησίμευαν στην υδροδότηση του Palenque.

Pyles.Tv

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s