Αρχαιολογία, Ανθρωπολογία, Γεωλογία, Επιστήμη, Ιστορία, Πολιτισμοί

Νέα θεωρία για τον θάνατο των θυμάτων της Πομπηίας

Συντάκτης: Μαρία Παναγοπούλου, Δημοσίευση: 27/10/2010

Μια νέα έρευνα ηφαιστειολόγων από τη Νάπολη, υποστηρίζει ότι οι τελευταίες στιγμές των θυμάτων της Πομπηίας, δεν ήταν όπως μέχρι τώρα πιστεύαμε.

Σύμφωνα με το περιοδικό PLoS ONE, ο θάνατός των θυμάτων του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., πρέπει να ήταν ακαριαίος, αφού κυριολεκτικά ψήθηκαν από την απότομη και υπερβολική άνοδο της θερμοκρασίας.

Παρά το γεγονός ότι τα ίχνη της ηφαιστειακής δραστηριότητας είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους των δύο πόλεων για την επερχόμενη καταστροφή, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι περισσότεροι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο κάτω από τη στάχτη του ηφαιστείου. Ακόμα και σήμερα ο επισκέπτης της Πομπηίας, μπορεί να δει εκμαγεία από τα σώματα κάποιων θυμάτων ανάμεσα στα ερείπια (στη φωτογραφία).

Η κρατούσα μέχρι τώρα άποψη ήταν ότι ο θάνατός τους οφειλόταν στην ασφυξία που προκάλεσε η τέφρα και τα δηλητηριώδη αέρια της έκρηξης. Η νέα έρευνα όμως, έρχεται να δώσει μία διαφορετική εκδοχή! Σύμφωνα με αυτήν, η έκρηξη ανέβασε στους 250 C τη θερμοκρασία σε ακτίνα 10 χλμ. από το ηφαίστειο ενώ σε κοντινότερα σημεία αυτή θα έφθανε μέχρι και τους 600 C.

Η ραγδαία άνοδος σε τέτοια ύψη είναι ικανή να προκαλέσει το θάνατο στον άνθρωπο μέσα σε διάστημα δέκα δευτερολέπτων, κάτι που οδηγεί στην υπόθεση ότι οι άτυχοι κάτοικοι της Πομπηίας ψήθηκαν στην κυριολεξία λίγα λεπτά μετά την έκρηξη! Κι αν αυτό ακούγεται φρικιαστικό, οι ερευνητές βεβαιώνουν ότι μάλλον οι άτυχοι άνθρωποι δεν υπέφεραν όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα, αφού όλα τελείωσαν πριν αντιληφθούν τι συνέβη!

Στο βίντεο που ακολουθεί, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (University og Geneva), έχει κάνει αναπαράσταση της πόλης και της ζωής στην Πομπηία πριν την καταστροφή:

Pyles.Tv

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s