Αρχαιολογία, Πολιτισμοί

«Ο Δίσκος της Φαιστού μοιάζει περισσότερο με λαχταριστό μπισκότο!»

Συντάκτης: Μαργαρίτα Τζαγκαράκη, Δημοσίευση: 31/01/2010

Ο Mark Merrony είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού Minerva, ένα περιοδικό που εκδίδεται στο Λονδίνο και δημοσιεύει άρθρα για τους λάτρεις της αρχαίας τέχνης και της αρχαιολογίας. Ήταν διοργανωτής του συνεδρίου που διεξήχθη στο Λονδίνο στις 31 Οκτωβρίου -1 Νοεμβρίου 2008 με κεντρικό θέμα την αυθεντικότητα του Δίσκου της Φαιστού σε συνεργασία με τον Jerome Eisenberg (κάντε κλικ στην φωτογραφία να δείτε το επίμαχο εξώφυλλο).

Και οι δύο επιμένουν ότι ο «Δίσκος της Φαιστού» πρέπει να υποβληθεί σε ένα τεστ χρονολόγησης. Οι Pyles και η Μαργαρίτα Τζαγκαράκη επικοινώνησαν με τον κ. Merrony και του ζήτησαν διευκρινήσεις.

«Είναι σαν ένα φρέσκο, λαχταριστό μπισκότο»

«Όταν είδα για πρώτη φορά το Δίσκο της Φαιστού, πριν μερικά χρόνια που επισκέφθηκα την Κρήτη, σκέφτηκα ότι φαινόταν πολύ καινούριος. Είχα την αίσθηση ότι είναι πολύ μοντέρνος όσον αφορά τη σύστασή του, την εμφάνισή του. Έμοιαζε σαν ένα μπισκότο, σαν ένα φρέσκο μπισκότο που μόλις έχει βγει από το πακέτο. Ένα λαχταριστό μπισκότο. Παρατηρώντας τις άκρες, είδα ότι οι άκρες φαίνονταν κάπως κοφτερές. Δεν περίμενες να έχει κοφτερές άκρες ένα πήλινο αντικείμενο.»

«Δεν είναι τυχαίο που τόσα χρόνια δεν μπορούν να τον ερμηνεύσουν»!

«Αλλά υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να αμφισβητήσει κανείς την αυθεντικότητα του Δίσκου. Ένας από αυτούς είναι ότι έχει προβληματίσει για τόσα πολλά χρόνια τους μελετητές. Δεν έχουν καταφέρει τόσα χρόνια  να τον ερμηνεύσουν. Έχουν υπάρξει κατά καιρούς διάφορες ερμηνείες, επίσημα έγγραφα, ερμηνείες σοβαρές αλλά και γελοίες. Όλοι οι χαρακτήρες πάνω στο Δίσκο είναι ανακατεμένοι, επηρεασμένοι από τη γραμμική Α και Β όπως επίσης και από την αιγυπτιακή ιερογλυφική γραφή. Είναι σαν κάποιος να έχει ανακατέψει αυτά τα σύμβολα. Και αν αποδειχτεί ότι ο Δίσκος δεν είναι γνήσιος τότε θα βγάζει νόημα γιατί μπέρδευε τους ανθρώπους για τόσα πολλά χρόνια».

«Δεν πρέπει να φοβούνται οι Έλληνες!»

» Δεν πιστεύω ότι  οι ελληνικές αρχές και οι Έλληνες αρχαιολόγοι πρέπει να φοβούνται για κάτι, γιατί οι Έλληνες αρχαιολόγοι όπως και οι Βρετανοί όπως και άλλοι αρχαιολογικοί σύλλογοι εάν θέλετε έχουμε μία κοινή αγάπη για τις επιστημονικές μελέτες και για τις τεχνολογικές ανακαλύψεις.

Θεωρώ ότι οι Έλληνες αρχαιολόγοι είναι πολύ αντικειμενικοί και υπήρξαν πάντα πολύ επαγγελματίες σε υψίστης σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα».

«Κανένα μουσείο δεν θα παραχωρούσε τον Δίσκο για εξέταση»

«Όταν έμαθα ότι οι ελληνικές αρχές δεν επιτρέπουν στο Δρ. Eisenberg ( σημ. ο αρχαιοπώπης που αποκαλεί τον «Δίσκο της Φαιστού», απάτη) να εξετάσει το Δίσκο, δεν θα έλεγα ότι ένιωσα έκπληξη. Σίγουρα θα προκαλέσει κάποια φθορά στο Δίσκο οποιαδήποτε τεχνική ανάλυση χρησιμοποιηθεί. Ξέρω επίσης και ότι την ίδια αντιμετώπιση θα είχε και το Βρετανικό Μουσείο εάν ερχόταν κάποιος από μία άλλη χώρα και έλεγε ότι πιστεύει ότι αυτό το άγαλμα ή αυτός ο δίσκος είναι πλαστός, μπορούμε να τον αναλύσουμε;

Τότε το Βρετανικό Μουσείο θα έλεγε ότι για να κάνετε αυτό το τεστ σίγουρα θα καταστρέψετε το αντικείμενο. Οπότε είναι απολύτως κατανοητό από αυτήν την οπτική γιατί δεν επιθυμούν να γίνει οποιαδήποτε εξέταση του Δίσκου».

«Δεν αμφισβητώ τον Μινωικό πολιτισμό!»

«Δεν αμφισβητώ τον Μινωικό πολιτισμό ο οποίος είναι εκπληκτικός. Εγώ προσωπικά όπως και πολλοί άλλοι δείχνουμε εξαιρετικό ενδιαφέρον για αυτόν τον πολιτισμό. Είναι πραγματικά ένας θαυμάσιος πολιτισμός. Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για όλους εάν καταφέρουμε να αποδείξουμε κάτι, είτε η αυθεντικότητα του Δίσκου είτε η μη αυθεντικότητά του. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μία σκιά γύρω από το Δίσκο της Φαιστού. Εάν καταφέρουμε να αποδείξουμε κάτι αυτό θα είναι σίγουρα ένα βήμα μπροστά».

Pyles.Tv

Advertisements

3 σκέψεις σχετικά με το “«Ο Δίσκος της Φαιστού μοιάζει περισσότερο με λαχταριστό μπισκότο!»”

 1. Μία «Έκθεση Πεπραγμένων» ενός διαχειριστή του εμπορικού κέντρου της αρχαίας Φαιστού.

  Ο διάσημος Δίσκος της Φαιστού αποτελεί μία τυπογραφημένη, κατά επισημασμένες παραγράφους συνοπτική αναφορά ενεργειών ενός διαχειριστή – τιμητή του εμπορικού κέντρου της Φαιστού. Οι σπείρες, για λόγους τεχνικούς, ξεκινούν με οδηγό το χείλος του δίσκου, από την περιφέρεια προς το κέντρο, ενώ η επιγραφή, πάλι για τεχνικούς λόγους, έγινε αντίθετα.
  Ο Δίσκος της Φαιστού, η Στήλη από την Άβυδο, η Στήλη της Ροζέτας, η Πινακίδα από την Έγκωμη, η Πινακίδα από το ιερό της Αθηνάς του Ιδαλίου και η Πινακίδα της Κορτόνας αποτελούν μερικές έγγραφες αναφορές ή δημοσιεύματα τρεχουσών λογιστικών και κανονιστικών πράξεων προς ενημέρωσιν του άνακτα, της διοικήσεως ή του δήμου.

  https://skydrive.live.com/?cid=e39b50d7d9ea3235&id=E39B50D7D9EA3235%21105#!/view.aspx?cid=E39B50D7D9EA3235&resid=E39B50D7D9EA3235%21122&app=WordPdf

 2. Διαβάστε ό, τι νεώτερο για τον Γραπτό Ανθρώπινο Λόγο!
  Όταν μιλάμε για την Ανθρώπινη Γλώσσα εννοούμε την Πανανθρώπινη Γλώσσα, την οποία θα ανακαλύψουμε και, μελετώντας, θα την προσεγγίσουμε μέσα από τα, κατά τόπους και τα έθνη και τους λαούς, ιδιώματά της.
  http://bouzanis.blogspot.gr/2014/11/blog-post_4.html

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s