Ηφαίστειο πάγου εντοπίστηκε στον Τιτάνα!

Συντάκτης: Μαρία Γεωργιάδου, Δημοσίευση: 23/12/2010

Μία ακόμη εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε το διαστημικό σκάφος «Cassini» που τα τελευταία χρόνια εξερευνά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του.

Το «Cassini» εντόπισε στον Τιτάνα τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, ένα ηφαίστειο που αντί για λάβα ξερνάει… πάγο. Το ηφαίστειο βρίσκεται νότια του ισημερινού του Τιτάνα, σε μια έρημο με αμμόλοφους την οποία οι επιστήμονες έχουν ονομάσει Sotra Facula.

Το ηφαίστειο έχει ύψος 1.500 μέτρων και η διαμόρφωση του τοπίου στην περιοχή σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι παρόμοια με εκείνη του ηφαιστείου Αίτνα στην Ιταλία και του ηφαιστείου Laki στην Ισλανδία. Οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι στον Τιτάνα μπορεί να υπάρχουν ηφαίστεια πάγου, αλλά δεν είχαν στη διάθεσή τους στοιχεία.

Τελικά το ραντάρ του «Cassini» κατάφερε να διεισδύσει μέσα στην πυκνή ομιχλώδη ατμόσφαιρα του Τιτάνα και να καταγράψει την τοπογραφία της Sotra Facula επιτρέποντας στους επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο τοπογραφικό χάρτη, ενώ ταυτόχρονα άλλα όργανα του σκάφους συνέλεξαν στοιχεία για τα υλικά που υπάρχουν στο έδαφος. Ετσι οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν το ηφαίστειο και να έχουν στα χέρια τους τα τεκμήρια που πιστοποιούν την «παγωμένη» δραστηριότητά του.

Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν τώρα να αναλύσουν τη σύσταση των υλικών που βγαίνουν από το εσωτερικό του ηφαιστείου, η οποία ίσως δώσει ενδείξεις για το πώς δημιουργήθηκε η ατμόσφαιρα του Τιτάνα ή και να αποκαλύψει αν τυχόν υπάρχουν ίχνη υπόγειας ζωής.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: tovima.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s