Ανακαλύψεις, Ανακοινώσεις, Επιστήμη, Θεωρίες, Ιστορία, Τεχνολογία

Ο πρώτος ντετέκτιβ στην Ιστορία της Τέχνης

Μέχρι σήμερα λέει πως έχει καταφέρει να λύσει (;) ένα από τα µεγαλύτερα αινίγματα στην Ιστορία της Τέχνης, ανακαλύπτοντας την ταυτότητα της Μόνα Λίζα μέσα στα… μάτια της. Να εντοπίσει τα χαµένα επί 400 χρόνια οστά του Καραβάτζιο στην Τοσκάνη. Να ανακαλύψει  ισχυρή δόση αρσενικού στα οστά του Πίκο ντέλα Μιράντολα, του φιλοσόφου της Αναγέννησης …

Πρόκειται για τον  ιταλό ερευνητή Σιλβάνο Βιντσέτι, τον πρώτο ντετέκτιβ στην Ιστορία της Τέχνης! Οπως αποκαλύπτει ο ίδιος, ο επόµενος μεγάλος στόχος του είναι ο τάφος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο κάστρο Αµπουάζ στη Γαλλία.

«Από τις διαστάσεις του κρανίου του θα µπορέσουµε ψηφιακά να ανασυστήσουµε το πρόσωπό του και να επιβεβαιώσουµε ότι η Μόνα Λίζα δεν είναι αυτοπροσωπογραφία. Αν βεβαίως είναι αυτά τα οστά του Λεονάρντο…», δηλώνει με νόημα.

Ο Σιλβάνο Βιντσέτι, αποτελεί για πολλούς ένα… αίνιγμα. Συγγραφέας και παρουσιαστής στην ιταλική κρατική RAI, δεν διαθέτει καμία επιστημονική κατάρτιση, αλλά παρουσιάζει δημοσίως τις επιστηµονικές αναλύσεις του στο Πανεπιστήµιο της Μπολόνια.

«Ολα μου τα ευρύματα βασίζονται σε ιστορική έρευνα», απαντά ο ίδιος στους επικριτές του μέσα από την βρετανική εφηµερίδα «Telegraph», ο οποίος είναι και ιδρυτής της ΜΚΟ υπό τον τίτλο «Εθνική Επιτροπή για την Πολιτισµική Κληρονοµιά»!

Ειδικεύεται στην εκταφή νεκρών Ιταλών που έχουν διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην εγχώρια ιστορία και όπως εξηγεί ποτέ κανείς δεν του έχει αρνηθεί κάποια σχετική άδεια! «Κάθε περίπτωση αντιµετωπίζεται σε τοπικό επίπεδο, από την Εκκλησία και πιθανούς απογόνους του εκλιπόντος. Μπορεί να µου πάρει καιρό, αλλά όση αντίσταση κι αν συναντήσω δεν κάµπτοµαι µέχρι να τα καταφέρω», δηλώνει και προσθέτει: «Τα οστά για µένα είναι ένα αρχείο πληροφοριών, ένα επιστηµονικό µονοπάτι που οδηγεί στην Ιστορία».

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του για την ταυτότητα της Μόνα Λίζα, ήταν εκείνες που προκάλεσαν την έντονη αμφισβήτηση του ερευνητή. Κι αυτό γιατί, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα προχώρησε σε δύο διαφορετικές αποκαλύψεις- ανακαλύψεις στον πολύπαθο πίνακα! Αρχικά, ανακάλυψε το μυστικό που έκρυβαν τα µάτια της Μόνα Λίζα, αλλά λίγο καιρό αργότερα επανήλθε υποστηρίζοντας ότι ίσως τελικά να πρόκειται για τον… εραστή του Ντα Βίντσι!

Επισήμως πάντως ιταλοί καθηγητές πανεπιστηµίου τον κατηγορούν πως κάνει «απαράδεκτο χειρισµό των µέσων µαζικής ενηµέρωσης με σκοπό την αυτοπροβολή»! Τι τους απαντά ο ίδιος;:

«Η Ιταλία έχει τεράστια πολιτιστική κληρονοµιά, αλλά στην εποχή των βιντεοπαιχνιδιών τα παιδιά µας κινδυνεύουν να µην τη µάθουν. Ελπίζω να αναζωπυρώσω το ενδιαφέρον για την Ιστορία µέσω της επίλυσης ορισµένων µυστηρίων. Παλιότερα οι ιστορικοί βασίζονταν σε σκονισµένα αρχεία. Σήµερα όλα µπορούν να ανατραπούν µε τη βοήθεια της επιστήµης»!

Pyles.Tv

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s