Αρχαιολογία, Ανακαλύψεις, Θεωρίες, Πολιτισμοί

Το «αγόρι με το κεχριμπαρένιο περιδέραιο» στο Στόουνχεντζ, καταγόταν από τη Μεσόγειο!

Ηταν το 2005, όταν η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν ανθρώπινο σκελετό που ήταν θαμμένος στην περιοχή Μπόσμπε Ντάουν, 5 χλμ. ΝΑ του Στοουνχεντζ.

Από την πρώτη στιγμή, ονομάστηκε «ο σκελετός του αγοριού με το κεχριμπαρένιο περιδέραιο», αφού κρίθηκε ότι ανήκει σε ένα δεκατετράχρονο αγόρι το οποίο είχε ταφεί μαζί με κτερίσματα από ήλεκτρο με προέλευση τη Βαλτική. Η ταφή χρονολογήθηκε στα 1550 περίπου π.Χ, ενώ η θέση και το εξωτικό κτέρισμα μαρτυρούσαν την ιδιαίτερη κοινωνική θέση του νεκρού.

Ακολούθησαν αναλύσεις στο σμάλτο των δοντιών του και πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα τους. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του BBC, το αγόρι καταγόταν από τη Μεσόγειο, αφού εντοπίστηκαν ισότοπα οξυγόνου και στροντίου στο σμάλτο των δοντιών του, εντελώς διαφορετικά από αυτά που απαντώνται στη Βρετανία. Τα συγκεκριμένα επίπεδα σχηματίζονται σε πολύ θερμότερα κλίματα και μοιάζουν εκπληκτικά με αυτά που συναντάμε στη Μεσόγειο.

Οπως ανέφεραν οι ερευνητές, διαπίστωσαν πως το νερό που κατανάλωνε το αγόρι -από το οποίο σχηματίζονται τα ισότοπα οξυγόνου, αλλά και το περιβάλλον όπου έζησε ταιριάζει εκπληκτικά στη Μεσόγειο. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η πιο πιθανή προέλευση του παιδιού  ήταν από τους πρόποδες των Άλπεων της Γερμανίας. Αυτό σημαίνει ότι είχε διανύσει μια μεγάλη απόσταση πριν από 3.550 χρόνια για να καταλήξει τελικά να πεθάνει στη Βρετανία, έξω από το Στόουνχεντζ.

pyles.tv

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s