Λιώνουν οι πάγοι Γροιλανδίας και Ανταρκτικής!

Συντάκτης: Μαρία Ραγκούση, Δημοσίευση: 16/03/2011

Οι παγετώνες της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής λιώνουν ταχύτερα από τους πάγους των πόλων και τα παγόβουνα με συνέπεια να αναδεικνύονται πλέον στην κύρια αιτία της ανόδου της στάθμης του θαλασσίου ύδατος παγκοσμίως, σύμφωνα με πολυετή επιστημονική μελέτη της Αμερικάνικης Ένωσης Γεωφυσιολόγων, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες. Τα συμπεράσματα της 20χρονης έρευνας θα δημοσιευθούν αναλυτικά στην επιθεώρηση του οργανισμού, αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχε και στέλεχος από τα εργαστήρια της αμερικανικής αεροδιαστημικής υπηρεσίας (ΝΑΣΑ), οι παγετώνες στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, απώλεσαν κατά μέσον όρο 475 γιγατόνους από τη μάζα τους ετησίως στη διάρκεια της μελέτης του φαινομένου, ενώ τα παγόβουνα και οι πάγοι των πόλων έχασαν μόλις 402 γιγατόνους ετησίως και κατά μέσον όρο.

Υπολογίζεται πως η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, μόνο από την τήξη των παγετώνων των δύο περιοχών, φθάνει τα 1,3 χιλιοστά το χρόνο, κατά μέσο όρο, ή τα 15 εκατοστά μέχρι το 2050. Εκτιμάται, δε, ότι η άνοδος της στάθμης θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπε η δραματική έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2007 από το Διακυβερνητικό Πάνελ των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Οι επιστήμονες συμφωνούν σήμερα πως η τήξη των πάγων οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη από τα αέρια της καύσης των υδρογονανθράκων, εξαιτίας της υπερβολικής τους χρήσης, στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Πηγές:  enet.gr, pyles.tv

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s