Ολική έκλειψη Σελήνης, ορατή από την Ελλάδα, στις 15 Ιουνίου!

Oλική έκλειψη Σελήνης, ορατή και στην χώρα μας θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Η έκλειψη θα είναι «κεντρική», που σημαίνει ότι το φεγγάρι θα διέλθει ακριβώς από το κέντρο της σκιάς της Γης.

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει νωρίς το βράδυ της Τετάρτης και στην χώρα μας δεν θα είναι ορατά τα αρχικά στάδια της έκλειψης. Στη συνέχεια όμως, με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τη Γη να παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και το φεγγάρι, βυθίζοντας τον δορυφόρο της στο «σκοτάδι»!

Οπως λένε ειδικοί, η έκλειψη της Σελήνης μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος, συνεπώς δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός.

Το χρονοδιάγραμμα της έκλειψης

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου λοιπόν, η ανατολή της Σελήνης αναμένεται περίπου στις 20:50, η έναρξη της μερικής έκλειψης από τη σκιά της Γης θα αρχίσει περίπου στις 21:20 και η έναρξη της ολικής φάσης της έκλειψης θα είναι κατά τις 22:20 το βράδυ (οπότε η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος περίπου 13 μοιρών).

Είναι η πρώτη έκλειψη Σελήνης για το 2011 και η ολική φάση της υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει σχεδόν 100 λεπτά! Αυτό θα βοηθήσει τους παρατηρητές -ειδικά όσους θα βρεθούν σε περιοχές με χαμηλό τεχνητό φωτισμό- να μπορέσουν να δουν την ολική φάση και σε μεγαλύτερο ύψος.

Το τέλος του εντυπωσιακού φαινομένου, αναμένεται λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ η μερική φάση της έκλειψης θα είναι ορατή για μια ώρα ακόμη, μέχρι τη 1.00 τη νύχτα!  Η επόμενη ολική έκλειψη Σελήνης θα συμβεί στις 10 Δεκεμβρίου 2011.

[…]

Πηγή: Pyles.tv

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s