Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΧΜΕΤ Ο ΚΑΛΦΑΣ 3 Μαΐου 1682

Νεομάρτυρας που αγάπησε τον Χριστό από την υπηρέτρια του. Δήλωσε με θάρρος στους ομοεθνείς του ότι η Χριστιανική πίστη είναι η αληθινή και τότε μαρτύρησε. Χάρις αυτόν το όνομα Αχμέτ είναι πλέον Χριστιανικό.

Ο Άγιος αυτός ήταν στην καταγωγή Τούρκος, όπως φανερώνει το όνομά του. Από κάποιο ρωσοτουρκικό πόλεμο είχε πάρει δυο Ρωσίδες σκλάβες, μια νεώτερη και μια ηλικιωμένη, από τις οποίες είχε την νεώτερη ως σύζυγό του. Την άφηνε όμως να πηγαίνει στην Εκκλησία. Όταν επέστρεφε ωστόσο από την Εκκλησία , εκείνος παρατηρούσε ότι το στόμα της ευωδίαζε και τη ρωτούσε τί τρώει στην Εκκλησία και μυρίζει τόσο ωραία το στόμα της. Εκείνη απαντούσε πως ο ιερέας της δίνει ένα κομμάτι ψωμί ( αντίδωρο) και ότι πίνει νερό αγιασμένο ( αγιασμό).Ο Αχμέτ ζήτησε τότε από ένα ιερέα να πάει στην Εκκλησία σε ώρα λειτουργίας να δει τί κάνουν οι Χριστιανοί.

Συνέπεσε λοιπόν, την ημέρα που πήγε στην Εκκλησία, να λειτουργεί ο Πατριάρχης. Κάθε φορά που ο Πατριάρχης ευλογούσε, έβγαιναν από τον Σταυρό και το χέρι του ακτίνες φωτός, οι οποίες πήγαιναν από μια στο κεφάλι κάθε χριστιανού εκτός από το δικό του. Μετά από αυτό το γεγονός κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε κρυφά και ζούσε ως κρυπτοχριστιανός. Κάποια μέρα ,σε μια σύναξη μουσουλμάνων, γινόταν λόγος για το ποιά θρησκεία είναι αληθινή και όταν τον ρώτησαν απάντησε με θάρρος πως η πίστη των χριστιανών είναι αληθινή, ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός και ότι και ο ίδιος είναι χριστιανός. Το αποτέλεσμα ήταν να τον αποκεφαλίσουν μετά από βασανιστήρια.

Δεν μας διασώθηκε το χριστιανικό του όνομα και μας είναι γνωστός ως Αχμέτ ο Κάλφας.

Παναγιώτης Κουής

Θεολόγος

Advertisements

One thought on “Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΧΜΕΤ Ο ΚΑΛΦΑΣ 3 Μαΐου 1682

  1. Πιστεύουμε αυτό απαντάει σε όσους λένε «Είναι κακό να βαπτίζεις τα μωρά χωρίς να το συνειδητοποιούν λόγω του ότι είναι ακόμη άβουλα» ή το κλασσικό παραμύθι «Ε,στην Ελλάδα γννήθηκες Χριστιανός βαπτίστηκε ενώ αν είχες γεννηθεί στην τουρκία, θα ήσουν μουσουλμάνος». Βλέπετε δεν έχει σημασία που γεννιέσαι και σε τι θρήσκευμα σε βαπτίζουν γιατί όταν βλέπεις μουσουλμάνο να γίνεται Χριστιανός αυτό τα λέει όλα και καταρρίπτει το γνωστό παραμύθι που είπαμε. Πίστευε και ΜΗ, ερεύνα! Και για να ΜΗΝ παρερμηνεύουν μερικοί… σημαίνει: Είτε πιστεύεις είτε όχι, (κόμμα) ερεύνησε το! Με αυτή τη φράση καταρρίπτεται και η θεωρία/παραμύθι περί «προβάτων».

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s