Αρχαιολογία, Εγκληματολογία, Ελλάδα, Ελλάδα & Εχθροί, Ιστορία

Γερμανικό μουσείο κατέχει παράνομα ελληνικές αρχαιότητες!

Eνα γυναικείο κυκλαδικό ειδώλιο που έχει ύψος 88 εκατοστά και ένα χάλκινο τηγανόσχημο σκεύος, επίσης της Κυκλαδικής εποχής ζητεί η χώρα μας να της επιστραφούν από τη Γερμανία και συγκεκριμένα από το Κρατικό Μουσείο Μπάντεν της Καρλσρούης, που τα κατέχει παράνομα.

Γνωστό και από το παρελθόν για κατοχή ελληνικών αρχαιοτήτων που είχαν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα το συγκεκριμένο μουσείο έχει υποβάλλει παρ΄ όλα αυτά αίτημα προς την Ελλάδα για δανεισμό αρχαίων αντικειμένων της Κυκλαδικής εποχής (Εποχή του Χαλκού) προκειμένου να διοργανώσει τον Δεκέμβριο έκθεση για τον Κυκλαδικό πολιτισμό.

Από ελληνικής πλευράς απάντηση αρχικώς δεν υπήρξε, αντιθέτως ζητήθηκε κατάλογος των αρχαίων που θα περιληφθούν στην έκθεση προκειμένου να διαπιστωθεί αν μέσα σ΄ αυτά υπάρχουν και παράνομα. Στο μεταξύ την περασμένη άνοιξη ο σερ Κόλιν Ρένφριου καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ είχε αναφέρει σε ομιλία του που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ότι «συγκεκριμένα αντικείμενα του Μουσείου της Καρλσρούης είχαν αποκτηθεί μετά από το 1975, δηλαδή μετά από την συνθήκη της Ουνέσκο του 1970, σύμφωνα με την οποία είναι παράνομη η διακίνηση αρχαιοτήτων άγνωστης προέλευσης από αυτήν τη χρονιά και μετά». Κατόπιν αυτών το υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε επίσημο αίτημα επιστροφής των αρχαιοτήτων.

Αντί σοβαρής απαντήσεως ωστόσο ο διευθυντής του μουσείου Χάραλντ Ζιμπενμόργκεν ανέφερε χθες μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο SWR 2 ότι » η Ελλάδα ζητεί ως προϋπόθεση δανεισμού αρχαιοτήτων, την επιστροφή των δύο αντικειμένων, που θεωρείται ότι κοστολογούνται στα 4 εκατομμύρια ευρώ». Κατηγόρησε μάλιστα το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για εκβιασμό και δήλωσε ότι » τα αρχαία είχαν αγοραστεί με δημόσια κεφάλαια το 1975 και η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει νομική αξίωση πάνω τους γιατί η Γερμανία υπέγραψε τη σύμβαση της Ουνέσκο το 1992″.

Πρόκειται δηλαδή για πρωτοφανή και θρασύτατη συμπεριφορά επίσημου κρατικού φορέα μιας χώρας, που επικαλείται την παρανομία ως επιχείρημα για την… νομιμοποίηση προϊόντων αρχαιοκαπηλίας. Διότι, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχόταν να δανείσει αρχαιότητες για μία έκθεση που θα περιελάμβανε και κλεμμένα αρχαία, αυτό θα σήμαινε ότι αυτομάτως θα σταματούσε και η όποια διεκδίκησή τους, ενώ ταυτόχρονα τα παράνομα αρχαία θα νομιμοποιούνταν!

Πηγές: http://www.tovima.gr, pyles.tv

Advertisements

5 σκέψεις σχετικά με το “Γερμανικό μουσείο κατέχει παράνομα ελληνικές αρχαιότητες!”

 1. Αφού συμβαίνουν αυτά, γιατί κατά καιρούς ταξιδεύουν οι αρχαιότητες των μουσείων μας στα ανά τον κόσμο ξένα μουσεία;

  α. Mήπως για να εξαφανιστούν ξαφνικά, δηλαδή να μην ξαναεπιστρέψουν ποτέ ξανά στη θέση τους;

  β. Για να συμβάλλουμε στην αύξηση του τουρισμού των χωρών που φιλοξενούν τις αρχαιότητές μας και να μειώσουμε (για λόγους βλακείας) το δικό μας, αφού οι ξένοι μπορούν με τον τρόπο αυτό να θαυμάσουν τις ελληνικές αρχαιότητες, των οποίων είναι και φανατικοί λάτρεις, στον τόπο τους κι όχι στα δικά μας αρχαιολογικά μουσεία…

  Βέβαια σχετικά με το τελευταίο θα πρέπει να αναφερθεί συναφώς, ότι εμείς εδώ στην Ελλάδα, όλα ανεξαιρέτως τα μουσεία μας, τα έχουμε κλειστά και καταργημένο έχουμε επίσης και το Υπουργείο Τουρισμού (βλέπετε ο τουρισμός για μας εδώ στην Ελλάδα είναι εντελώς άχρηστος και τόσο τα μουσεία μας, όσο και το Υπουργείο Τουρισμού (όπως και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, πράγματα δαπανηρά και επιζήμια…)

 2. Αγαπητέ Θωμά σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου στο blog μας!

  Πιστεύω περιέγραψες ακριβώς το πως έχουνε τα πράγματα και να προσθέσουμε πως ενώ μια Χώρα όπως η Ελλάδα, θα μπορούσε να έχει πολλά έσοδα αν είχε δικές της ΥΠΕΡπαραγωγές με θέμα την Ελληνική Μυθολογία που είναι «πάμπλουτη» σε ιστορία.. να έχει μια δική της «Τσινετσιτά» και όχι να την διαστρεβλώνουν οι «Χ» του Hollywood! Κάπως έτσι λοιπόν έχουν τα πράγματα, καταστροφή της Ελλάδας γιατί είναι η μεγαλύτερη απειλή μόνο και μόνο από την ιστορία της! Όση ιστορία έχει η Ελλάδα δεν την έχει ο κόσμος όλος! Όσα και να κλέβουν.. η Ελλάδα θα έχει πάντα μια Ιστορία που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΑΟΣ!!! Κάποιος είπε κάποτε… οι Έλληνες ΔΕΝ είναι ανθρώπινη φυλή αλλά ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ!

  Με εκτίμηση,
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΑ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ

 3. Αγαπητό genesisxresearch,

  το γεγονός, ότι έχουμε την πιο απέραντη ιστορία και μυθολογία του κόσμου, οπότε και θα μπορούσαμε να την εκμεταλλευτούμε με επικερδή για την πατρίδα μας τρόπο, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση, πως «δε βαριέσαι, ότι και να μας κλέψουν, έχουμε τόσο απέραντη ιστορία που πάντα θα μας φτάνει, οπότε κι αν χαθούν κάμποσα ειδώλια ή μάρμαρα, δεν πειράζει, μας φτάνουν αυτά που θα μας απομείνουν!…».

  Τα εκθέματα στα μουσεία μας, αλλά και τα μνημεία μας γενικά, αποτελούν, όπως είναι στον καθένα μας γνωστό, την πιο πολύτιμη κληρονομιά μας, αλλά και το πλέον αδιαπραγμάτευτο αγαθό μας ως Ελλήνων, αφού αυτό το μοναδικό ιστορικό παρελθόν μας, μαζί και με όλα αυτά τα αξιοθαύμαστα εκθέματα των μουσείων μας, καθώς και τα μνημεία μας, είναι ακριβώς αυτά που κάνουν την Ελλάδα να χαρακτηρίζεται διεθνώς ως το απόλυτο λίκνο του ευρωπαϊκού και διεθνούς πολιτισμού.

  Στη Γερμανία, σε μια χώρα με μια ιστορία και έναν πολιτισμό που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ελληνικό, υπάρχει μια πληθώρα από μουσεία που λειτουργούν σε καθημερινή βάση και καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Ανάμεσα σ’ αυτά και σε τρεις διαφορετικές πόλεις της Γερμανίας (Βερολίνο, ΛάΙπτσιχ και Βόννη) λειτουργεί το μουσείο της σύγχρονης γερμανικής ιστορίας, με εκθέματα που περιγράφουν το ναζιστικό παρελθόν της και που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της σχετικής ιστοσελίδας, ο ετήσιος αριθμός των επισκεπτών του ανέρχεται σε 1.000.000 άτομα. Εμείς με μια πολύ διαφορετικότερη ιστορία και τέτοιο παρελθόν, που αποτελεί αντικείμενο έντονου παγκόσμιου θαυμασμού, πόσα και τι μουσεία θα έπρεπε να έχουμε που να λειτουργούν όλη μέρα-κάθε μέρα και με πόσα εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο;

  Συναφώς με το παραπάνω θέμα σας, θα πρέπει να αναφερθεί, πως το παραπάνω, όπως και όλα τα υπόλοιπα γερμανικά μουσεία (π.χ. το τεχνολογικό μουσείο του Μονάχου), δεν έστειλαν ποτέ σε μας μέρος των εκθεμάτων τους, για να τα δούμε από κοντά, όπως το ίδιο ακριβώς συμβαίνει π.χ. και με τα εκθέματα του Βρετανικού μουσείου ή του Λούβρου. Λέτε αυτό να είναι τυχαίο; Δεν νομίζω!…

 4. “δε βαριέσαι, ότι και να μας κλέψουν, έχουμε τόσο απέραντη ιστορία που πάντα θα μας φτάνει, οπότε κι αν χαθούν κάμποσα ειδώλια ή μάρμαρα, δεν πειράζει, μας φτάνουν αυτά που θα μας απομείνουν!…”.

  Φίλτατε Θωμά,

  Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ είπαμε κάτι τέτιοιο, απλώς θέλαμε να δείξουμε ότι, όσο και να προσπαθούν να «αποκομμίσουν» απο την Ελλάδα, δεν θα καταστρέψουν τον πλούτο που λέγεται Ιστορία και Ελληνική Μυθολογία που μείνει γραμέννη για πάντα και κυρίως στην καρδιά των Ελλήνων.

  Απορούμε «πως» και «ποιοί υπεύθυνοι» επιτρέπουν από το Υπουργείο Πολιτισμού και από σχετικούς φορείς, να «φεύγουν» έτσι και τα παραμικρά αρχαιολογικά ευρήματα όταν για παράδειγμα ΔΕΝ απαιτούν να επιστραφούν τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω και άλλα πολλά!

  Πολύ σημαντικά τα στοιχεία που δίνεις αγαπητέ!

  Χαιρόμαστε πολύ που θέτεις φλογερά τις σκέψεις σου και με τη σειρά μας προβληματιζόμαστε κι εμείς!

  Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s