“Τελική λύση” για την πλήρη υποταγή της Ελλάδας προωθεί η Τρόικα

Επειδή πίσω από τις λέξεις τις περισσότερες φορές δεν κρύβεται κανένας… Αλέξης, αν διαβάσει κάποιος το Βήμα της Κυριακής και ένα συγκεκριμένο ρεπορτάζ ίσως καταλάβει ότι κάτι μεγάλο παίζεται.Όχι πως η συγκεκριμένη εφημερίδα, βασικό όπλο της διαπλοκής, δεν παίζει τα δικά της παιχνίδια, ωστόσο, είναι πλέον εμφανές ότι… κυοφορούνται σενάρια που αν επιβεβαιωθούν θα τρίβουμε τα μάτια μας.

Το ρεπορτάζ λοιπόν της εφημερίδας έχει τίτλο “Η τρόικα φέρνει τελική λύση“. Δεν είναι αυτή που φανταζόμαστε, δηλαδή το νέο Μνημόνιο, η νέα δανειακή σύμβαση μετά από το κλείσιμο του PSI κατά 50%, όπως όριζε η συμφωνία του Οκτωβρίου.

Το έχουμε ξαναγράψει ότι εκείνη η συμφωνία έχει πεθάνει προ πολλού απλά κάποιοι ξαναζεσταίνουν το φαγητό κατά καιρούς για εσωτερική κατανάλωση.
Αν όμως διαβάσει κανείς τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που λέει ότι δεν φτάνει το 50% θα αντιληφθεί ότι υπάρχει άλλο σχέδιο.
Η συμφωνία του Οκτωβρίου και το εθελοντικό κούρεμα 50% έχει ξεπεραστεί προ πολλού, κυρίως γιατί η ελληνική οικονομία ψυχορραγεί. Είναι αδύνατο να επιβιώσει μια χώρα με έλλειμμα πάνω από 10%, με μια απίστευτη ύφεση για τέταρτη χρονιά, με κατάρρευση της αγοράς, δραματική υποχώρηση των εσόδων, διάλυση του κοινωνικού ιστού.
Το πρόβλημα δεν είναι πλέον οι μισθοί και οι συντάξεις (ελάχιστα είναι τα οφέλη από τη μείωσή τους) αλλά η αδυναμία του κράτους να εισπράξει φόρους από τις επιχειρήσεις που κλείνει η μία μετά την άλλη.
Όπως επίσης και η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και το φρενάρισμα των εξαγωγών που μέχρι πρότινος έτρεχαν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Έχουμε λοιπόν μια οικονομία διαλυμένη που δε μπορεί να αναστηθεί ούτε με κούρεμα 50%, καθώς το πρόβλημα είναι η ανάπτυξη, το έλλειμμα και η ρευστότητα.
Έτσι επανέρχονται τα σενάρια για κούρεμα ακόμη και 80% το οποίο φυσικά θα γίνει υποχρεωτικά, δια νόμου που θα έλθει βέβαια κατ’ εντολήν του Βερολίνου.
Το σενάριο αυτό που αναφέρει και το «Βήμα» μιλά για ενεργοποίηση των CDS τα οποία θα πληρωθούν με τα χρήματα από τα ταμεία σταθερότητας, ωστόσο, το ελληνικό χρέος θα έχει μειωθεί κατά 80%.
Προκειμένου όμως η Ελλάδα να μην χρεοκοπήσει το σενάριο κάνει λόγο για πακτωλό δισεκατομμυρίων που θα πέσουν στην αγορά και θα της δώσουν την απαραίτητη ώθηση.
Καλά όλα αυτά αλλά πιο είναι το τυράκι; Τι θα δώσει η Ελλάδα σε… γη και ύδωρ. Ακριβώς αυτά θα δώσει. Νερό και γη προκειμένου να πάρει τα παραπάνω.
Εδώ δε μιλάμε για ένα νέο Μνημόνιο σαν αυτά που ξέραμε. Μιλάμε για πλήρη εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για αναζήτηση από τις Βρυξέλλες τρόπων ώστε να ενισχυθεί η task force του κ. Ράιχενμπαχ ώστε να μην έχει μόνο συμβουλευτικό αλλά και εκτελεστικό ρόλο. Να μπορεί να αποφασίζει δηλαδή για όλα στην Ελλάδα, από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τις απολύσεις.
Τέλος, το σενάριο κάνει λόγο για μεταφορά ουσιαστικά μεγάλου μέρους του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό. Δηλαδή πώληση βασικών περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους και μάλιστα με διαδικασίες fast track. Ούτε καν η Βουλή να μην αποφασίζει. Τι θέλει η Γερμανία π.χ. τη ΔΕΗ; Θα πωλείται η ΔΕΗ και οι υπάλληλοί της (όσοι μείνουν) θα γίνουν ιδιωτικοί υπάλληλοι.
Μ’ αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το δημόσιο και θα αναζωογονηθεί ο ιδιωτικός τομέας, πιστεύουν.
Βεβαίως, για να γίνουν όλα αυτά, είπαμε, χρειάζεται και μια επίφαση δημοκρατικής νομιμοποίησης, ήτοι εκλογές. Ο λαός να πιστεύει ότι κυβερνά αλλά τα υπόλοιπα να γίνουν από τα ευρωπαϊκά κέντρα. Θα το δεχθεί αυτό η Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα; Θα δούμε.
Να σημειώσουμε τέλος ότι τέτοια δημοσιεύματα ενισχύουν όλους εκείνους που λένε ότι η εποχή της μεγάλης μοιρασιάς είναι μπροστά μας. Ο Παπαδήμος και η κυβέρνησή του είναι απλά η αρχή. Και το «Βήμα» κινείται στη λογική αυτή. Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε ότι αρπάξει ο
antinews

ΠΗΓΗ: http://anti-ntp.blogspot.com/2012/01/blog-post_6975.html

Τί είναι το CDS (Credit Default Swap)

CDS είναι τα αρχικά των λέξεων Credit Default Swap, που αποτελεί ένα νόμιμο συμβόλαιο ασφάλισης κινδύνου κατά χρεοκοπίας ή στάσης πληρωμών ενός κράτους ή οργανισμού. Αυτό, πρακτικά συνιστά μια διμερή συμφωνία μεταξύ ενός κατόχου ομολόγου και ενός φορέα ανάληψης κινδύνου – που μπορεί να είναι μια τράπεζα ή μια ασφαλιστική εταιρεία – η οποία εξασφαλίζει στον κάτοχο την είσπραξη της ονομαστικής αξίας του ομολόγου (δηλαδή, το κεφάλαιό του), σε περίπτωση χρεοκοπίας του εκδότη του.

Το παράξενο είναι, ότι δεν απαγορεύεται η ύπαρξη «γυμνών» CDS, δηλαδή η αγορά CDS από επενδυτές που δεν διαθέτουν το ασφαλιζόμενο ομόλογο. Οι αντισυμβαλλόμενοι των κατόχων ομολόγων στα CDS είναι νομότυποι κερδοσκόποι που υπολογίζουν, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα ομόλογα και οι τόκοι αυτών, θα ξεπληρωθούν εγκαίρως και  στο ακέραιο, από τους αρχικούς τους εκδότες. Έτσι, ενώ θα έχουν εισπράξει τα περιοδικά ασφάλιστρα που προβλέπει ένα CDS, ετκιμούν ότι δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν αποζημίωση στους κατόχους των ομολόγων.

Σήμερα, έχουν εκδοθεί CDS για κρατικά ομόλογα μεγάλου αριθμού ανεπτυγμένων ή μη, χωρών, ενώ υπάρχουν CDS για εταιρικά ομόλογα εκατοντάδων επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Για την Ελλάδα, τα CDS έχουν καταστεί ένα υπολογίσιμο πρόβλημα στο πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης χρέους, επειδή υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά και στις αγορές ομολόγων, επιδεινώνοντας την κρίση χρέους της ευρω-ζώνης.

Για ασφάλιση έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδος μέσω CDS διάρκειας πέντε χρόνων, αυτήν την περίοδο απαιτούνται υψηλότατα ασφάλιστρα που αντιστοιχούν ετησίως έως και σε 20% της ασφαλιζόμενης ονομαστικής αξίας ομολόγων για τα επόμενα πέντε χρόνια. Δηλαδή, ετήσια ασφάλιστρα έως 2,0 εκατ. ευρώ για κάθε 10 εκατ. ευρώ ελληνικών ομολόγων.

Πέτρος Κρυσταλάκος

ΠΗΓΗ: http://www.ert.gr/index.php/eidiseis/ellada/logoi-oikonomias/3873–cds-credit-default-swap.html

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s