Διάφορα

Η ακολουθία των Αγίων παθών στην Τρίπολη

ακολουθια, αγιων, παθων, τριποληΤην Μ. Πέμπτη το πρωί ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή…
Παναγίας Μαλεβής Κυνουρίας και το απόγευμα τέλεσε την Ακολουθία των Αγίων Παθών στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου βασιλείου Τριπόλεως, όπου εκεί Κλήρος και Λαός γίναμε για μια ακόμη φορά, μάρτυρες στην αναπαράσταση της Σταυρώσεως του Κυρίου μας.

Έχοντας την αίσθηση ότι ήμασταν και εμείς παρόντες νιώθοντας τον πόνο του Κυρίου μας το δάκρυ εύκολα κυλούσε απ’ όλους μας. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Αφού ο Ιησούς παραδίδεται στους στρατιώτες, του φορούν κόκκινη χλαμύδα και του βάζουν ακάνθινο στεφάνι. Κατόπιν τον προσκυνούν χλευαστικά, τον φτύνουν και τον χτυπούν στο πρόσωπο και το κεφάλι. Εν συνέχεια, αφού του φορούν και πάλι τα ρούχα του, του δίνουν τον Σταυρό για να βαδίσει στον τόπο της καταδίκης, τον Γολγοθά. Εκεί σταυρώνεται ανάμεσα σε δύο ληστές, βλασφημείται απ’ όσους περνούν μπροστά του, ενώ οι στρατιώτες του δίνουν ξίδι μεμειγμένο με χολή να πιεί, το οποίο όμως αρνείται. Ο δε Ιησούς πάλιν κράξας φωνή μεγάλη αφήκε το πνεύμα. «Τετέλεσται» και έτσι εκπνέει «ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου».

Κατά το θάνατο του Κυρίου, συμμετέχει και αυτή η άψυχη κτίση εκδηλώνοντας διάφορα σημεία. Ύστερα, λογχίζεται ο Κύριος από τους στρατιώτες στην πλευρά του και τρέχει αίμα και νερό.

Τέλος, κατά το ηλιοβασίλεμα, έρχεται ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας και ο Νικόδημος μαζί του, αποκαθηλώνουν από τον Σταυρό το σώμα του Κυρίου, το αρωματίζουν, το τυλίγουν σε καθαρό σεντόνι και το θάβουν σε μνημείο, κυλώντας στο στην είσοδό του μεγάλη πέτρα.

«Τη αγία και μεγάλη Παρασκευή
τα άγια και σωτήρια φρικτά Πάθη
του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού επιτελούμεν,
τους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, τας ύβρεις, τους γέλωτας, την πορφυράν χλαίναν,
τον κάλαμον, τον σπόγγον, το όξος, τους ήλους, την λόγχην και προ πάντων τον Σταυρόν και τον θάνατον
δι’ ημάς εκών κατεδέξατο.
Έτι δε την του ευγνώμονος ληστού,
του συσταυρωθέντος αυτώ σωτήριω εν τω σταυρό ομολογίαν.»
+Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας


Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s