Αστροφυσική, Αστροβιολογία, Αστρονομία, Διάστημα/ Αστρονομία, Επιστήμη

Τι είναι η Διαστημική σκόνη;

Η διαστημική σκόνη είναι ένας γενικός όρος για όλα τα συντρίμμια έως 0,1 mm και θα μπορούσε να είναι τόσο μικρή όσο λίγα μόρια.

Διαστημική σκόνη ονομάζεται, επίσης, η κοσμική σκόνη. Μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή προέλευσης: διαγαλαξιακή σκόνη, διαστρική σκόνη, διαπλανητική σκόνης, ενώ πηγές της μπορούν να είναι κομήτες, αστεροειδείς, η ζώνη Kuiper, και αστεροειδείς.

Η διαστημική σκόνη είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τους αστρονόμους, διότι κρύβει αντικείμενα που επιθυμούν να παρατηρήσουν. Μετά την υπέρυθρη αστρονομία, τα σωματίδια διαπιστώθηκε ότι ήταν ζωτικής σημασίας συνιστώσες των αστροφυσικών διαδικασιών. Αυτή η σκόνη μπορεί να κατευθύνει τη μαζική απώλεια, στο τέλος ενός άστρου, ή να παίξει ρόλο κατά τα πρώτα στάδια των αστρικών και πλανητικών σχηματισμών.

Η σκόνη του γαλαξιακού χώρου είναι ένα σημαντικό συστατικό του ζωδιακού φωτός, του Κρόνου, των δαχτυλιδιών AOS και του εξωτερικού δακτυλίου του Δία, του Ουρανού και του Ποσειδώνα.

Τα διαστημικά σωματίδια σκόνης μπορεί να διασκορπίσουν το φως προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ή τρόπο χωρίς ένα ενιαίο σχήμα. Προώθηση φωτός, σημαίνει ότι το φως είναι ανακατευθύνεται με περίθλαση από την πορεία του και στη συνέχεια διασκορπίζεται.

Πηγή: liako.gr

Leave a comment